DEDGUMMER VISSERIJDAGEN 2008

Fotoalbum

Het weekend van 12 en 13 september stond het dorpsfeest van Dedgum en omstreken in het teken van de Visserijdagen. Dit was goed te zien: Overal hingen fuiken en visnetten, er hing visserskleding en lang ondergoed aan de rakken en er lag zelfs een heuse vissersboot afgemeerd bij de brug! Ook de feestburcht was flink in de ‘vis’stemming met 4 grote fuiken in de nok.
 Vrijdagmiddag en vrijdagavond startte het feest met de verkoop van spullen en de bazar voor de vrouwenvereniging. De avond werd muzikaal opgeluisterd door het viswijvenkoor Grietje Sprot uit Hindeloopen. Maar enkele wijven uit dit koor beperkten zich niet alleen tot zingen en gingen op de versiertoer in het Dedgummer publiek. Vooral de wat kalende mannen vielen goed in de smaak bij de viswijven! Tussen de beide optredens door probeerde Daam “Bleeker” nog zoveel mogelijk spullen per opbod te verkopen voor de vrouwenvereniging waarbij de barman nog een mooi blauw mutsje op de kop tikte.
 Zaterdagochtend begon het feest met een muzikale rondgang door het dorp van het buurkorps van Tjerkwerd en was er koffie met koek in de feestburcht. Daarna was het de beurt aan de kinderen: Er was een springkussen en er werden spelletjes gedaan die met het thema te maken hadden: Vishappen, dekschrobben, scheepsbeschuit fluiten en vistransport.
 Rond het middaguur ging de snackkar open en kon er gegeten worden onder muzikale begeleiding van de trekzak-dames van Hin en Wer. Tijdens de eerste set werd er vooral nog gesnackt en geluisterd maar tijdens de tweede set ontstond er zowaar een Dedgummer Mannenkoor dat de zeemansliederen luidkeels mee brulde.
 Daarna was het de beurt aan de jeugd en de volwassenen om mee te doen aan een soort van zeskamp in visserij-stijl: Garnalen (doppinda’s) pellen waarbij meteen na het spel een ‘orkaan’ van schillen door de feestburcht raasde, paling rijgen waarbij de deelnemers zich met een touw door de broeken en shirts aan elkaar moesten rijgen, zeemanslied schrijven en ten tonele brengen onder leiding van een heuse Katwijker jury, dekdweilen, een zeemeerminnen-race (met hier en daar enkele verdachte zeemeermannen) en tenslotte een echte sloepenrace over de Opfeart.
 ‘Nei it melken’ was er een viswedstrijd rond de brug maar de invallende duisternis en de komst van de band “Die Twa” maakte dat iedereen snel weer naar de feestburcht ging. Daar bleek dat Wiebe Westra bij de volwassenen de meeste vissen had gevangen en Janette v/d Gaast bij de jeugd gewonnen had. De meest originele vangst was voor Natasja Westra, die niet alleen een blauwe dolfijn aan de haak sloeg maar ook de vergunning voor het verbouwen van de brug (die was al bijna een jaar zoek!).
 Wat er daarna onder de bezielende leiding van “Die Twa” nog gebeurde in de feestburcht, valt met geen pen te beschrijven. 
Maar dat het een prachtige afsluiter was van de Dedgummer Visserijdagen, staat als een paal boven water!